— Tarinamme —
Olemme sinua varten, luonnossa tai vesillä liikkuja. Tavoitteenamme on antaa sinulle haastaviin olosuhteisiin soveltuvat ensiaputaidot, sekä kykyä varautua ja ennaltaehkäistä ongelmatilanteiden syntymistä.
Nordic Wilderness First Aid ensiapukurssit ovat syntyneet ammatillisesta intohimosta ja rakkaudesta luontoon.
Paul Eskelisen ehti työskennellä 30 vuoden ajan kenttälääkinnän, ensihoidon ja pelastustoimen parissa. Sen jälkeen hän työskenteli kaksi vuotta Punaisen Ristin ensiapukouluttajana, joulukuuhun 2021 saakka.
Kipinä luonnossa liikkujan ensiapuun syttyi asepalveluksessa, lääkintäaliupseerina.
Ajatus kotimaisen, ns. eräensiapuun erikoistuneen ensiapukoulutusorganisaation perustamisesta syntyi 2000-luvulla. Ensihoitajan, palomiehen ja kansainvälisten rauhanturvaoperaatioiden lääkintäpuolen työtehtävissä oli hahmottunut käsitys luonto-olosuhteiden asettamista haasteista.
Vesillä tai luonnossa liikkuessa ongelma ei ole pelkästään vamma tai sairaus. Suurempi haaste voi olla se se, ettei kykene hälyttämään apua. Lisäksi pikku vaiva, kuten jalan rakko voi luoda esteen matkan jatkamiselle.
Esikuvina toimivat Remote
First Aid, Outdoors First Aid ja Wilderness First
Aid nimityksillä kulkevat ensiapukurssit USA:sta, Kanadasta,
Australiasta ja Iso-Britanniasta. Suurin osa luonnossa liikkujan ea-koulutusorganisaatioista on
kaupallisia yrityksiä.
Vanhin niistä on Stonehearth Open Learning Opportunities (SOLO). Se perustettiin 1976 lääkäri Frank Hubbellin ja hänen vaimonsa Lee Frizzelin toimesta. Taustalla oli siis silloinkin yksittäisten ihmisten intohimo luonnossa liikkujien ensiaputaitojen kehittämiseen.
Suomen elvytysneuvoston ja Euroopan elvytysneuvosto ERC:n sekä Punaisen Ristin elvytys- ja ensiapuohjeet, Wilderness Medical Society, Käypä hoito ja muut riippumattomat, lääketieteelliseen tutkimustietoon perustuvat hoitosuosituksien julkaisijat ovat Nordic Wilderness First Aid© kurssien perustana.Yritys ja henkilö Nordic Wilderness First Aid ensiapukoulutuspalvelun takana
Fire Medic toiminimi perustettiin vuonna 2006. Silloin olivat ensimmäiset kokeilut luonnossa liikkujien ensiapukursseista. Kiipeilijät ja melojat, jotka niille osallistuivat, olivat tyytyväisiä, vaikka alkuun mitään virallista koulutuskonseptia eräensiapuun ei ollut.
Eskelinen oli tuolloin palannut rauhanturvamissiosta Afganistanista. Sitä oli edeltänyt toinen rauhanturvareissu Kosovossa. Palattuaan Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palvelukseen hänet vielä rekrytoitiin Suomen kansainväliseen pelastusmuodostelma Finn Rescue Teamiin. FRT muodostaa rauniopelastusmuodostelma USAR :n (Urban Search and Rescue). Paul oli suorittanut myös veneenkuljettaja I -koulutuksen Kotkan merenkulkuoppilaitoksessa.
Palomiehen tai hoitotason ensihoitajan roolissa hälytyskeikka saattoi olla merellä, järvellä tai metsässä. Välillä potilasta oli vaikea paikantaa. Saaristossa haasteeksi tulivat pimeys, sumu, aallokko, tuuli ja rantautumispaikkoja ympäröivät kivikot.
Välissä Paul ehti työskennellä kahden vuoden ajan erikoiskoulutettuna, itsenäisesti sairaanhoitopiirin alueella operoivana EVA-ensihoitajana Päijät-Hämeessä. Sitä seurasi työskentely Ruotsissa ambulanssisairaanhoidossa.
Ruotsin Norrbottenissa työskennellessä Paul sai arvokasta kokemusta ensihoidosta tunturialueilla. Kuljetusmatka sairaalaan saattoi kestää kolme tuntia. Helikopteri tuli harvoin apuun.
Vuonna 2020 Paul aloitti ensiapukouluttajan työt Punainen Risti Ensiapu oy:n palveluksessa. Siinä tuli kokemusta ensiavun etäopetuksesta, laadunvalvonnasta, erilaisista opetusmetodeista ja uusien ensiapukurssien kehittämisprojekteista. Toimiessaan päätoimisesti ensiapukouluttajana vahvistui tunne siitä, että oli suuri tarve luonto-olosuhteisiin räätälöidyille ensiapukursseille.
Vuoden 2022 alussa Paul aloitti yksityisyrittäjänä. Eräensiapukoulutuskonsepti Nordic Wilderness First Aid sai alkunsa.